V pôde na Marse je pravdepodobne prítomný jedovatý chloristan

05.08.2008 Celý región

Los Angeles 5. augusta (TASR) - Vesmírna sonda Phoenix vo vzorkách pôdy z Marsu našla pravdepodobne látku perchlorát (chloristan), potenciálne jedovatú zlúčeninu, používanú v raketovom palive, informovali dnes vedci z ...
NASA uviedla, že na potvrdenie prítomnosti chloristanu v prachu z červenej planéty a vylúčenie jeho kontaminácie látkami z vesmírnej sondy sú potrebné ďalšie testy.
Sonda Phoenix je najnovším pokusom NASA zistiť, či sa na Marse vôbec niekedy nachádzala voda, nevyhnutý predpoklad pre život, a či tam existuje alebo existoval život v akejkoľvek podobe.
Minulý týždeň NASA oznámila, že Phoenix objavil definitívny dôkaz o existencii vody na Marse. Zistili to z testov vzoriek ľadu nájdeného na planéte.
Hovorkyňa NASA odmietla definovať chloristan ako škodlivý pre život. Je však známe, že chloristan, oxidujúca látka, je za určitých okolností toxický pre človeka a jeho výskyt v pôde môže naznačovať, že Mars je menej pohostinným miestom pre život, než vedci doteraz dúfali.
\"Je to prekvapivé, pretože doterajšie komplexné skúmanie látok z povrchu planéty nepotvrdilo prítomnosť chloristanu, \" uviedol hlavný výskumník NASA Peter Smith. \"Zatiaľ sme neukončili analýzu vzoriek z Marsu, no máme veľmi zaujímavé výsledky, \" povedal.
Podľa prvých rozborov sa zdalo, že zloženie pôdy je podobné tomu na Zemi, ďalšie skúmanie však ukázalo \"mimozemské zložky chemického zloženia pôdy\", dodal Smith.
NASA sa momentálne snaží vylúčiť možnosť, že chloristan sa na Mars dostal so sondou Phoenix. Misia sondy bola predĺžená o päť týždňov s cieľom ďalej skúmať, či je život na planéte možný. Predĺženie pobytu Phoenixu na červenej planéte navýši 420-miliónový rozpočet Spojených štátov na misiu o ďalšie dva milióny dolárov.
Vedci v prechádzajúcich vyhláseniach uvádzali, že pôda, na ktorej sonda Phoenix v máji pristála, je veľmi podobná pôde na Zemi a obsahuje živiny ako magnézium, sodík a chlorid.
 

Vyberte región